Tandartspraktijk De Stip logo

Beugel | Behandelingen

Verschillende mogelijkheden voor rechte tanden

De beugel

Een beugel is een hulpmiddel om de stand van de tanden en kiezen te corrigeren. Een bekende oorzaak van scheve tanden en kiezen is ruimtegebrek door een te smalle kaak.
Door kracht uit te oefenen op de tanden en kiezen, kan een scheef gebit weer netjes rechtgezet worden. Beugelbehandelingen variëren in duur en soorten. Uitgebreid onderzoek moet uitwijzen welke behandeling het beste is om u een stralend en keurig gebit te geven. U kunt bij ons terecht met of zonder verwijzing van uw tandarts.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult worden uw wensen ten aanzien van de te verwachten orthodontische behandeling besproken. We kijken naar uw gebitssituatie en zullen vragen naar uw medische situatie. In grote lijnen bespreken wij tijdens dit eerste bezoek de mogelijkheden voor uw situatie en kan er een globale begroting worden gemaakt. Er zijn enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden alvorens te beginnen met een beugel, dit geldt zowel voor kind als volwassene. Dit wordt ook besproken tijdens dit consult.

Beugel
Beugel

Tweede consult/uitgebreid onderzoek

Indien u na het eerste consult een definitief en persoonlijk plan wilt laten opstellen dan komt u terecht bij één van onze ortho-assistentes. Tijdens deze afspraak worden alle gegevens verzameld die we nodig hebben om de beste behandelmogelijkheden voor u uit te werken.

De assistente zal een gebitsafdruk van uw mond nemen, verder neemt zij ook twee röntgenfoto’s (een kaakfoto en een schedelfoto) en tot slot zullen er lichtfoto’s genomen worden van uw gezicht en gebit. Met deze gegevens kunnen wij een uitgebreide analyse doen van uw situatie en zullen we bij het volgende consult alle mogelijkheden met u bespreken.

Beugel
Beugel

Het plan bespreken

Nadat alle gegevens nauwkeurig zijn geanalyseerd, is het mogelijk dat er meerdere behandelopties mogelijk zijn voor uw situatie. Tijdens dit gesprek leggen we uit hoe de mogelijke behandelingen vorm worden gegeven en wat de voor- en nadelen zijn. Uiteraard zullen wij u adviseren welke behandeloptie wij het beste bij u vinden passen. Samen met u wordt een behandelkeuze gemaakt, waarna een afspraak volgt om te starten met de behandeling.

Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten beugels. De meest bekende is de slotjesbeugel die vast zit aan de tanden. Er bestaan ook uitneembare beugels, zoals een buitenboord beugel (headgear), een blokbeugel (activator), maar ook de steeds meer opkomende onzichtbare beugels zoals Invisalign, AirSmile en ClearCorrect. Wij kunnen met al deze drie typen beugels behandelen. Het merk van de onzichtbare beugel is afhankelijk van situatie en leeftijd.

Beugel

Slotjesbeugel (brackets)

De slotjesbeugel wordt ook wel de vaste beugel genoemd. Zoals de benaming al aangeeft zit deze vast en kan dus niet uit de mond genomen worden. Er worden slotjes (brackets) op de tanden geplakt, waarna deze met draden worden verbonden. Het draad zit in de slotjes vast met elastiekjes of met stalen ligatuurtjes. 

Doordat het draad bij scheve tanden onder spanning staat worden de tanden zo langzaam recht getrokken. In een later stadium is het in sommige gevallen nodig dat je zelf aanvullend uitneembare elastieken moet gaan dragen, die ervoor zorgen dat de boven- en onderkaak goed op elkaar zullen passen.

Beugel

Doorzichtige beugel

Tegenwoordig worden doorzichtige beugels steeds meer gebruikt. Echter kent het beperkingen. Allereerst is het trouw dragen van de beugel een must, waardoor deze alleen bij volwassenen gebruikt worden. Verder is het gunstiger als de gebitssituatie niet te complex is, zodat de behandeling voorspelbaarder wordt.

Vaak gebruiken we de doorzichtige beugel in situaties waar een her-behandeling gedaan wordt of geringe scheefstand. Indien u de doorzichtige beugel wenst zal er goed naar uw situatie gekeken worden en zullen de mogelijkheden besproken worden.

Invisalign beugel

Contactgegevens
Tandartspraktijk De Stip

Openingstijden

Wilt u zich inschrijven?