Tandartspraktijk De Stip logo

Kinderen en de tandarts

Met uw kind naar onze tandartspraktijk

Vanaf tweejarige leeftijd is het verstandig om uw kind mee te nemen naar de tandartspraktijk. Op deze leeftijd heeft het melkgebit zich bijna afgevormd en kan het kind langzaam wennen aan het tandartsbezoek. Uw kind kan rustig rondkijken en vertrouwd raken met de omgeving en de medewerkers.

Vanaf twee jaar en zes maanden is het melkgebit meestal compleet en mag het kind zelf ook naar de tandarts voor controle. U als ouder kunt dan gewoon met het kind mee de behandelkamer in.

Zeker! Indien een kind behandeld moet worden voor bijvoorbeeld een gaatje, dan mag u er als ouder gewoon bij blijven. Kinderen van vijf jaar of ouder kunnen ook prima alleen worden behandeld, terwijl u in de wachtkamer verblijft.

Als u toch graag mee wilt, probeert u dan zoveel mogelijk over te laten aan de tandarts. Verwarring kan het kind onnodig onrustig maken, waardoor uw kroost angstig kan worden voor de tandarts.

Het is verstandig om uw kind voor te bereiden op het eerste tandartsbezoek en te vertellen wat hij/ zij allemaal in de praktijk kan aantreffen: de mooie stoel, de grote lamp en de meneer/ mevrouw in de witte jas. Op die manier zal uw kind vertrouwd raken met uw tandarts.

Vaak is het beter om vooraf geen mededelingen te doen over de behandeling zelf. Vermijd de woorden als ‘pijn’ en ‘bang’, want hiermee maakt u uw kind juist onnodig onrustig. Bij vragen over de behandeling zelf kunt u deze het beste samen met uw kind aan de tandarts stellen. De tandarts kan dan zelf uitleggen wat er gaat gebeuren, zodat het kind ook niet voor vreemde verassingen komt te staan.

Een bezoek aan de tandarts zal zich bij kleine kinderen meestal beperken tot controle en voorlichting. De tandarts kijkt of alles goed is aangelegd en telt de tandjes.

Verdere behandeling is op tweejarige leeftijd meestal niet nodig. Het is in deze fase vooral belangrijk dat uw kind leert dat naar de tandarts gaan heel normaal is, en niet iets om bang voor te zijn.

Contactgegevens
Tandartspraktijk De Stip

Openingstijden

Wilt u zich inschrijven?